FABER.COMMUNITY

FABER.COMMUNITY

FABER.COMMUNITY

FABER.COMMUNITY

despre noi

FABER este un proiect pentru comunitatea creativă, care conectează întreaga Europă la industriile și acțiunile locale importante – cele orientate spre puterea creatoare, inovație și dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale.

FABER oferă spații pentru întâlniri și evenimente, spații de lucru contemporane, un atelier pentru prototipare, și un bistro – toate acestea într-o clădire reabilitată ce a aparținut Fabricilor Unite de Ulei și Săpun din 1844, apoi Fabricii Lumina din 1948, iar în istoria recentă, Fabricii Azur.

FABER este despre responsabilitate civică, despre valoarea creativității și despre puterea lui împreună.

Ce face FABER

Evenimente

FABER este un spațiu deschis – fie că ai nevoie de un spațiu pentru ședințe, pentru un concert, o expoziție sau un eveniment neconvențional, suntem pregătiți să te susținem.

Scrie-ne despre nevoile tale în formularul de mai jos sau contactează-ne telefonic la 0749402521.

Spații Pentru Evenimente Și Întâlniri

Sala mică
Spațiu interior cu o suprafață de 37mp, potrivit pentru întâlniri mai mici sau pentru micro-evenimente. Echipat cu tot ce ai nevoie și deschis spre o terasă generoasă.

Sala mare
Spațiu interior cu o suprafață de 158mp, potrivit pentru expoziții, conferințe sau evenimente.

Curtea
Peste 1500mp de spațiu verde, cu o ambianță absolut specială și echipat pentru diferite tipuri de evenimente.

Creativa

Creativa este un instrument interactiv, care își propune să ofere o imagine a potențialului cultural și creativ din Timișoara.

Creativa este o platformă deschisă pentru acele persoane sau grupuri care pot oferi răspunsuri creative la diverse provocări, fiind în același timp un mediu de expunere al creativilor și o resursă pentru toți cei care au nevoie de impulsuri creative în proiectele lor.

www.creativa.community

F O R

F O R este un colectiv de arhitecți care au decis să își dezvolte afacerea dincolo de limitele convenționale ale profesiei, completându-și activitatea cu servicii menite să încurajeze inovarea la nivel de comunitate și oraș: SPAȚII profesionale pentru muncă colaborativă și propotipare, un întreg arsenal de instrumente ce facilitează FORMAREA pentru profesioniști, echipe și proiecte, precum și capacitatea de a proiecta și crea PRODUSE.

www.f-o-r.ro

AMBASADA

AMBASADA este un loc de întâlnire a oamenilor faini (ONG-uri, freelanceri, artiști, muzicieni, oameni pasionați, companii), cu idei faine – pe care noi ne-am propus să-i ajutăm să mute munții din loc (dacă asta vor). Cu facilități și servicii gratuite pentru mediul creativ și non-profit, oricine poate să pună la cale aici un proiect, training, eveniment sau o simplă ieșire.

www.plai.ro/ambasada

rezervare

  evenimente

  Launmomentdat în curte

  Muzică electronică, târg de viniluri & pop-up store în curte Line-up: flo’ Maria Mihu Mini Zucchini Mitsubitchi Mi-tzu Riot199 OCVCP Ulises Virgil Who:ratio Bilete: 25 lei / zi Locație: FABER […]

  DETALII

  Târg de viniluri / Launmomentdat în curte

  Scoatem discurile, încălzim pick-up-ul și punem de o petrecere de pomină în curtea de la Faber. Te invităm să descoperi muzică bună alături de cei mai tari colecționari din oraș! […]

  DETALII

  Imagini

  povestea

  “Homo faber” (Omul creator) este un concept filozofic propus de Hannah Arendt şi Max Scheler prin care este descrisă capacitatea omului de a controla mediul înconjurător prin intermediul uneltelor. Unelte de orice tip, am completa noi, inclusiv prin intermediul unor platforme care coagulează sectorul cultural și creativ dintr-un oraș.

  Dar pentru noi FABER înseamnă și o conexiune în plus cu acest loc pe care am fost parcă predestinați să-l reimaginăm: numele duce, nu întâmplător, spre cel al faimoasei familii timişorene Farber, ai cărei membri erau, la începutul secolului XX, personalităţi importante ale orașului de pe Bega și cărora le-au aparținut clădirile platformei industriale AZUR.

  Proiectul FABER s-a născut dintr-o întâmplare, în condițiile în care 2 grupuri diferite căutau același suspect – un spațiu care să poată fi regenerat. Primul grup a fost format din cuplul Val Mureșan și Cristina Potra-Mureșan, aflați în spatele unor proiecte precum FCTM și Alergotura, și echipa FOR – formată din 9 arhitecți implicați în UpgradeMyCity, undelocuiesc.eu, BETA: Oana Simionescu, Dan Bugariu, Simina Cuc, Alexandra Maier, Pepe Peralta Guerrero, Alexandra Rigler, Sergiu Sabău, Maria Sgîrcea și Alexandra Spiridon. În paralel, Andreea Iager-Tako și Norbert Tako, fondatorii AMBASADA, festivalului PLAI și JazzTM căutau și ei un nou spațiu pentru AMBASADA.

  Vânătoarea dura deja de câteva luni când ne-am întâlnit în jurul aceleiași proprietăți pentru a ne povesti unii altora ce planuri de viitor aveam. Nu mică ne-a fost mirarea când am realizat că aceste planuri converg și că toată lumea ar avea de câștigat din coagularea celor 3 entități. Colaborarea este o valoare primordială pentru noi, deci făcea tot sensul din lume să ne raliem forțele și să construim împreună. După această hotărâre, am achiziționat imobilul de pe str. Peneș Curcanul nr. 4-5 și am demarat proiectul.

  FABER este parte dintr-un fost sit industrial important pentru oraș, în cartierul Fabric, pe malul Begăi: fostele Fabrici Unite de Ulei și Săpun, acum cunoscute sub numele Azur. Situl e important pentru că reprezintă locația inițială a unei afaceri care după perioada comunistă s-a întors la familia care a inițiat-o, familia Farber. Vecinii noștri de la Azur se gândesc încă cu nostalgie la spațiile de experiment și producție de pe Peneș Curcanul, și nu s-au aruncat încă în a reformula brutal conținutul parcelei, chiar dacă nu mai au activitate industrială aici de mai mult de o jumătate de secol. Dimpotrivă, găzduiesc cu generozitate o listă lungă de mici antreprenori și artiști.

  Din punct de vedere urbanistic, ne aflăm deci în mijlocul unui spațiu în tranziție, ce conform viitorului PUG al orașului trebuie să se transforme într-o zonă cu funcțiuni mixte. Deși există diverse discuții despre modul în care s-ar putea dezvolta acest ansamblu, suntem primii, și cei mai mici, care am început șantierul. Sperăm să putem avea mai departe un cuvânt de spus în modul în care se va dezvolta această porțiune din oraș în viitor.

  Ne dorim ca FABER să fie un model de bună practică la toate nivelurile, de la scara urbană până la clădirea în sine și șantierul de reabilitare; de la modelul de business la modul în care îl vom implementa; prin proiectele pe care urmează să le facem pentru și împreună cu comunitatea locală.

  Ne dorim ca FABER să devină un motor important al schimbării pozitive a Timișoarei.

  parteneri

  contact

  image description

  Faber

  Splaiul Peneș Curcanul 4-5

  0749 402 521

  FABER