Ca parte a evenimentului de deschidere a expoziției „Atlasul Distanțelor”, te invităm la conferința „Activism pedagogic și Geografii culturale”, o discuție despre abordări pedagogice radicale și contribuția educației la ecologia urbană a Timișoarei.
Te așteptăm să cunoști tutorii și coordonatorii celor trei departamente de arhitectură și design ale celor trei instituții participante la expoziție: Facultatea de Arhitectură din Universitatea Politehnica Timișoara (RO), Atelierul Tehno-geografii de la Academia de Design din Eindhoven (NL) și Atelierul Granițe și Teritorii din TU Delft (NL) și să afli despre metodele de predare și implicare pe care le implementează.
Centrată în jurul pedagogiei și a rolului său în abordarea problemelor urgente, conferința analizează posibilele mijloace ale activismului pedagogic și potențialul său de a se implica în diferite spații de producție și diseminare culturală. În cadrul conferinței, vom explora instrumentele care sunt necesare pentru a promova o pedagogie care stimulează gândirea critică și experiențe de învățare transformatoare.
Te așteptăm în 23 septembrie, de la ora 14 la un tur ghidat al expoziției cu curatoarea Martina Muzi, urmat, la ora 15, de discuții despre pedagogii alternative și rolul acestor practici la nivel local și internațional, în spațiul ARChA al Universității Politehnica Timișoara.
Programul conferinței:
14:00 Tur ghidat al expoziției cu curatoarea Martina Muzi
Conferinţă
15:00-15:10 — Cuvânt de introducere de Conf. univ. dr. Cristian Blidariu
15:10-15:40 — O serie de prezentări scurte:
1 – Atelier Granițe și Teritorii: Conf. univ. dr. Marc Schoonderbeek și Lect. dr. Negar Sanaan Bensi
2 – Atelier Tehno-geografii – Martina Muzi și Roberto Perez Gayo
3 – Facultatea de Arhitectură și Urbanism, UPT – Conf. univ. dr. Cristian Blidariu
15:40-16:30 — Dezbatere despre rolul Programelor de Pedagogii Alternative în cadrul Universităților, moderată de Loredana Gaiță, cu participarea tutorilor atelierelor: Cristian Blidariu, Martina Muzi, Roberto Perez Gayo, Marc Schoonderbeek și Negar Sanaan Bensi.
Conferința „Activism pedagogic și Geografii culturale” face parte din programul Bright Cityscapes, organizat de Universitatea Politehnică Timișoara și FABER, cu finanțare de la: Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, Ordinul Arhitecților din România, Fundația Flex și Fundația Alber.
Program realizat cu sprijinul: Azur România, Banca Transilvania, Continental România, Flex România, Hamilton Central Europe, Honeywell, Nokia România, Vivalia Real Estate. Partener de mobilitate: Autonom România