Share
by
30 AUG

ISCOADA Talks // Cum vorbim despre moarte și doliu?

30 AUG
Data începerii evenimentului

30 August, 2024
19:00

Data închiderii evenimentului

30 August, 2024
21:00

Event details

FABER, Timisoara

Rareori conversația despre moarte transcede sistemul medical. Nu e de mirare că subiectul morții (a noastră și a celorlalți) rămâne o chestiune intimă, despre care vorbim doar în familie, între prieteni sau în ședințele de psihoterapie.
Urgențe umanitare precum pandemia de COVID-19, dezastre naturale, accidente sau conflictele armate aduc în discursul public câteva intervenții televizate ale medicilor, completate de investigații jurnalistice care vorbesc despre neglijență și pericol iminent, construind un tablou apocaliptic al morții față de care putem simți doar frică și neputință.
În lipsa susținerii publice a procesului de doliu sau a comunității extinse, ne parcurgem singuri doliile și ne oferim răspunsuri individuale la cea mai grea temă a existenței umane: moartea.
Credem că se poate vorbi public despre moarte, iar împreună cu artista și antropoloaga Rucsandra Pop și interlocutorii săi, ISCOADA invită timișorenii la un dialog blând și deschis despre cum ne raportăm la pierderi, despre externalizarea ritualurilor de înmormântare, jelirea online, educația despre moarte, îngrijirea paliativă, doliul complex/ambiguu și minimizarea socială a pierderii animalelor de companie.
Așadar, vom dialoga împreună cu:
// ??. ????? ????? ?????̦?, psiholoagă și psihoterapeută. A studiat licența în Psihologie la Univ. de Vest Timișoara, master de psihologie clinică (UVT) și doctorat în psihologie la Univ. Alexandru Ioan Cuza din Iași. Expertă în psihologie judiciară și extrajudiciară și în atașamentul la copiii instituționalizați și/sau cu deficiențe. Interesul profesional este inspirat de suferința umană, în orice medii sau momente ale vieții ar avea loc.
// ??? ????? ????????, asistentă medicală și fondatoarea asociației și azilului de bătrâni Elena și Marius Tutunaru.
// ????. ????. ??????? ???????̦, doctor în filosofie, prodecan și conferențiar la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Comunicare, Universitatea de Vest Timișoara. Interesele sale de cercetare sunt istoria filosofiei, filosofia existențialistă, democrația reprezentativă, panopticism, umanismul bizantin, politici ale austerității și epistemologie.
// ???????? ??????, scriitoare, absolventă a Facultății de Filologie din cadrul Universității din București (1973) și a cursului de doctorat în Filologie în 1985. Smaranda Vultur a fost de-a lungul anilor lector de limba si literatura româna la Sorbona din Paris, dar și la Universitatea Jagellonă din Cracovia. În 1992 primește premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut în eseu, critică și teorie literara pentru volumul „Infinitul mărunt”.
Discuția va fi moderată de // ????????? ???, artistă, scriitoare și doctoră în antropologie. Rucsandra e pasionată de modul în care dialogul și creativitatea pot aduce mai multă încredere între oameni, pot transforma orașele, satele sau cartierele în comunități, adică într-un acasă mai bun. Creează, împreună cu artiști și cercetători, proiecte culturale inspirate de subiecte despre care ne e greu sau rușine să vorbim, ca violența domestică, infertilitatea, sănătatea mintală sau moartea.
Evenimentul ISCOADA Talks precede instalația performativă ????? ?????? ? ? ??????̆, concepută de Rucsandra Pop – un loc de întâlnire pentru comunitate și un spațiu sigur în care oamenii se pot gândi la moarte și doliu și pot parcurge un travaliu colectiv mediat de artă. Performance-urile vor avea loc în perioada 31 august – 5 septembrie, la FABER Timișoara (Hala I FABER-AZUR).
// ???????? ?? ?????? ???? ??????̆. Eveniment organizat de Platforma ISCOADA în parteneriat cu Asociația Fragile Society și FABER Timișoara, în cadrul programului multianual „ISCOADA Hub de cercetare culturală”, finanțat de AFCN și implementat cu sprijinul partenerilor:
Fundația Calea Victoriei, IQ Ads, Libertatea, Radio România Cultural, Zeppelin, Documentaria, Universitatea București – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și Facultatea de Filosofie; SNSPA București – Facultatea de Științe Politice; Universitatea „Ovidius” din Constanța – Facultatea de Istorie și Științe Politice; Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice; Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Sociologie și Psihologie; Universitatea din Oradea – Facultatea de Științe Socio-Umane; Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și Universitatea Transilvania din Brașov – Facultatea de Sociologie și Comunicare, Fragile Society, FABER, LondoHome, Mobius Gallery, Point.
Ilustrație originală de artista Ramona Iacob
————————————————————————
Seria de dialoguri ??????? ????? își propune să aducă perspective diverse asupra unor subiecte dificile, relevante și actuale, despre care se vorbește prea puțin în discursul public.
————————————————————————
??????? ???????? ??-??????̦?? ?? ???????????̧?? ???????? ???????? ???̧?????. ????????? ?? ??????????̆ ?̂? ??? ??????? ?????̧?? ???????????̦??? ???????? ???????? ???̦?????. ???? ?? ???? ????????????̆ ?? ????̦?????? ??????????? ??? ?? ????? ?̂? ???? ??????????? ??????????? ??? ?? ????????. ??????? ???? ?̂? ?̂???????? ????????????????? ?????????????? ??????̦?̆???.

Susținători Faber

FOR Reservations RO

Preţul de listă al folosirii acestui spaţiu este de 10 EUR/oră.

Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul FABER

Căutare

Caută în site printre articole și evenimente