Povestea FABER

FABER este un proiect care aduce împreună comunitatea creativă și oamenii care o ajută să devină un motor de schimbare pentru Timișoara.

FABER oferă spații pentru întâlniri și evenimente, spații de lucru contemporane, un atelier pentru prototipare, și un bistro – toate acestea într-o clădire reabilitată ce a aparținut Fabricilor Unite de Ulei și Săpun din 1844, apoi Fabricii Lumina din 1948, iar în istoria recentă, Fabricii Azur.


Totul a început cu un vis care se numește Timișoara și cu o speranță, care este comunitatea sa. Numele Faber își are originea din conceptul filozofic ”Homo Faber” - omul creator - un concept propus de Hannah Arendt și Max Scheler, prin care acesta este descris drept un om capabil de a schimba mediul înconjurător prin intermediul uneltelor. Ne place să credem că ne apropiem de acest concept, uneltele prin extensie fiind platforme care aduc împreună sectorul creativ și cultural din oraș.

Dar pentru noi FABER înseamnă și o conexiune în plus cu acest loc pe care am fost parcă predestinați să-l reimaginăm: numele duce, nu întâmplător, spre cel al faimoasei familii timişorene Farber, ai cărei membri erau, la începutul secolului XX, personalităţi importante ale orașului de pe Bega și cărora le-au aparținut clădirile platformei industriale AZUR.

La nici un an de la deschiderea porților, FABER a ajuns printre cei 3 finaliști la categoria “Clădiri renovate în spiritul circularității” în cadrul primei ediții a premiilor New European Bauhaus, în urma unui vot public deschis la nivel european. Aproape concomitent, clădirea FABER, respectiv arhitecții acesteia - echipa FOR, au fost nominalizați la prestigiosul premiu european pentru arhitectură, Mies Van Der Rohe. Aceasta demonstrează nu doar nivelul înalt de calitate al lucrurilor pe care le facem împreună, ci și impactul pe care îl are FABER în conectarea comunităților locale la strategiile europene.

Punctul nostru forte este echipa care a făcut posibil acest loc, program și comunitate: Val & Cristina Mureșan, Adrian Erimescu, FOR și AMBASADA. Suntem cunoscuți pentru proiectele pe care le-am inițiat și/sau dezvoltat în ultimii ani, în plan local și euro-regional:
Astfel, în prezent, FABER înseamnă AMBASADA, înseamnă FOR, înseamnă spații deschise pentru evenimente, întâlniri, formale sau informale care contribuie la inovare la nivel de comunitate și oraș. Până acum, FABER a găzduit concerte, petreceri, conferințe, proiecții de filme, târguri cu artiști și artizani locali, spectacole de dans contemporan și live performance, și este deschis în continuare pentru inițiative curajoase. Un alt proiect de suflet al nostru este Creativa, un instrument interactiv, care își propune să ofere o imagine a potențialului cultural și creativ din Timișoara. Platforma este gândită să fie un mediu de expunere al creativilor și o resursă pentru toți cei care au nevoie de impulsuri creative în proiectele lor.

Ne dorim ca FABER să fie un ecosistem, o sursă de inspirație, inovație și evoluție, care să fie relevant prin schimbările produse, atât pentru membrii săi, cât și pentru exterior.

Ne dorim ca FABER să devină un spațiu în care să adunăm cât mai multe povești frumoase alături de voi.


Copyright © FABER 2022. Toate drepturile rezervate
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram