Share
by
12 APR — 4 MAI

Apel Deschis Designeri – Design Signals

12 APR — 4 MAI
Data începerii evenimentului

12 Aprilie, 2025
08:00

Data închiderii evenimentului

4 Mai, 2025
23:30

Event details

FABER, Timisoara

Design Signals este programul FABER dedicat cercetării și practicilor de design. Acesta invită designerii să aplice diferite medii, tehnici, abilități și limbaje pentru a explora narațiunile ascunse și resursele nevalorificate din Timișoara și România, în timp ce pune sub semnul întrebării modul în care designul își poate evolua strategiile, practicile și viziunile pentru a participa activ la conturarea unor viitoruri alternative.

În 2025, Design Signals își continuă cercetările și lansează un apel deschis pentru designeri, invitându-i să se alăture într-o nouă explorare și dezvoltare de proiecte de design. După industria automotive (Bright Cityscapes 2023) și industria textilă (Secrete Întrețesute 2024), anul acesta investigația se îndreaptă către un alt sector important al ecosistemului industrial din Timișoara: industria chimică.

Industria chimică este peste tot. Contribuie la toate aspectele vieții cotidiene, modelează vizibil și invizibil comportamentul materiei la nivel planetar și joacă un rol esențial în formularea, analiza și comercializarea tuturor materialelor sintetice și organice extrase, procesate, aplicate sau consumate de alte industrii, inclusiv cea a designului.

Design Signals: Industria Chimică

Ne interesează să înțelegem, din perspectiva ecosistemului local de producție chimică, care sunt provocările posibile de transformare legate de procesele chimice și de dezvoltarea, transformarea și aplicarea materialelor, asupra cărora designul poate aduce lumină sau la care poate participa activ. România este un jucător important în importul și exportul de produse chimice: de la sinteza mirosurilor, la extracția de piatră, până la dezvoltarea infrastructurilor digitale – Timișoara contribuie la diferite scări la această industrie globală complexă.

În Timișoara există mulți agenți activi în domeniul chimiei: în tratarea apei, detectarea poluării aerului, fabricarea biologică, materiale alternative de construcții, producția de plastic, procese metalurgice, frontiere medicale, reparații ecologice, produse pentru corp, etc. Design Signals invită designerii să se alăture echipei FABER de cercetători, practicieni culturali și creatori, pentru a pune sub semnul întrebării status quo-ul industriei chimice și a contribui cu abilitățile și viziunea lor la dezvoltarea continuă a metodelor de cercetare și rezultatelor de design.

Apelul

Prin acest apel, invităm designeri tineri sau profesioniști, cu interese, abilități și viziuni diverse asupra designului contemporan, să aplice individual sau colectiv. Invităm creatori, designeri, designeri de informație, programatori, designeri sociali, arhitecți, designeri multimedia, designeri industriali, designeri de materiale, graficieni, designeri bio sau din alte domenii conexe care doresc să se implice în industria chimică la intersecția cu sisteme tehnologice, de producție, ecologice și sociale.

Invităm candidații să trimită o propunere de interes tematic și abordare legată de tema industriei chimice. Open call-ul oferă un cadru, un onorariu și o platformă pentru dezvoltarea unui nou proiect de design. Este o oportunitate pentru designeri de a-și aplica abilitățile și viziunea într-un proces de cercetare care duce la o prezentare expozițională, extinzându-și astfel practica într-un context real și colaborativ – începând cu colaborarea cu curatoarea și echipa FABER de cercetare și expoziție.

Candidații vor fi anunțați prin e-mail în termen de o săptămână de la închiderea apelului, cei selectați fiind invitați la un interviu. După interviuri, vor fi aleși patru candidați finali. Cei selectați vor avea cinci luni (mai–septembrie) pentru a transforma propunerea într-un proiect de design bazat pe cercetare, legat de industria chimică în contextul designului. Selecția va fi făcută de Martina Muzi, curatoarea programului de design FABER.

Pe durata dezvoltării proiectului, candidații selectați vor fi conectați sau îndrumați către posibile colaborări cu agenți locali din Timișoara: fabrici, cercetători sau spații de producție. Acest lucru va susține designerii cu o viziune puternică să-și aplice direct interesele și abilitățile în colaborare cu ecosistemul local. Formatele de cercetare care necesită rezidențe sau vizite pe teren în Timișoara vor fi luate în considerare în procesul de producție.

Rezultatele cercetării și lucrările finale vor fi prezentate publicului în cadrul unei expoziții de design la FABER în septembrie 2025 și apoi în cadrul Romanian Design Week 2026.

Trimite aplicația până pe 4 mai ladesign@faber.ro

Ghid pentru propunerea de interes tematic și abordare

Curatoarea va selecta propuneri care demonstrează o viziune critică și o înțelegere a industriei chimice ca element material, economic, de mediu, politic sau estetic, profund interconectat cu rețelele globale ale designului, industriei, infrastructurii și consumului. Cu un punct de plecare, de traversare sau de final în Timișoara, propunerea trebuie să se conecteze cu producția chimică sau industria chimică în ansamblu.

Scopul expoziției este de a prezenta proiecte diverse bazate pe cercetare, dezvoltate de designeri în colaborare cu ecosistemul local. Propunerile trebuie să fie deschise spre a lua în considerare, pe durata proiectului, agenți, locuri, oameni, practici, tehnici și medii de design care pot angaja designerul și practica sa în rezultate legate de chimie.

Propunerile trebuie să fie:

  • Bazate pe o temă specifică de interes din cadrul industriei chimice, axată pe un caz real și evidențiind întrebări, pasiuni sau urgențe de cercetare;
  • Formulate în jurul unei abordări clare de design pentru cercetare și experimentare, luând în considerare o metodologie multidisciplinară și o varietate de abordări, tehnici, instrumente, medii și materiale;
  • Inspirate de o varietate de agenți și sisteme – fabrici, muncitori, utilaje, tehnologii, infrastructuri, piețe, centre sau locuri relevante pentru industria chimică;
  • Curioase, inventive și deschise la experiment la intersecția dintre design, industrie contemporană și cercetare;
  • O legătură apropiată sau îndepărtată cu Timișoara este binevenită, dar nu obligatorie în faza aplicației. Această legătură poate fi dezvoltată pe parcursul fazei de dezvoltare a proiectului.

Ghid pentru aplicație

Aplicațiile trebuie trimise în limba engleză, sub forma unui singur PDF de maximum 10 pagini și 10MB, denumit cu formatul nume_prenume.pdf, la adresa design@faber.ro cu subiectul emailului: Design Signals application nume_prenume.

  • Pagina 1: Numele aplicantului/aplicanților, locație, biografie (max. 200 cuvinte), link către website sau portofoliu online, scrisoare de motivație care explică activitatea curentă, relevanța participării și conexiunea cu practica ta (max. 400 cuvinte).
  • Pagini 2–3: Tema cercetării cu interes specific legat de industria chimică (max. 400 cuvinte) și maximum 5 imagini. Sprijină tema cu știri, artefacte, tehnici, tehnologii, locuri, persoane, practici, fenomene, produse, media sau alte elemente relevante. Include surse, hărți și documentație dacă este necesar.
  • Pagini 4–5: Abordare pentru cercetare și experimentare de design (max. 400 cuvinte): indică metodele de cercetare relevante, instrumentele, tehnicile, mediile și materialele, precum și disponibilitatea de timp între mai–septembrie (faza de proiect) și septembrie–noiembrie (faza de expoziție).
  • Pagini 6–9: Lucrări selectate cu imagini, descrieri și date. Poți include linkuri externe.
  • Pagina 10: CV personal sau profesional.

Mai multe despre Design Signals

Lansat în 2023 sub numele Bright Cityscapes, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, programul a explorat contextul specific al orașului și relația complexă dintre design și provocările contemporane sau avansurile tehnologice, prin prisma gânditorilor internaționali, designerilor, sociologilor, mediului academic, instituțiilor și companiilor – prin expoziții, conferințe, ateliere și alte evenimente.

Rezultatele au fost prezentate în expoziția finală Semnalizatoare — Designul nu este un Panou de Bord, care a investigat industria automotive, unul dintre motoarele economice ale Timișoarei. Continuând acest demers de conectare a locurilor și oamenilor, am explorat industria textilă – ale cărei rezultate au fost prezentate în expoziția Secrete Întrețesute în 2024 la FABER.

Martina Muzi este designer, curatoare și educator. Practica sa se angajează critic cu designul prin logistica materială complexă, culturile sale geopolitice și efectele asupra formărilor sociale – de la familie la piață, de la atelier la școală. Este coordonatoarea Studio Technogeographies, un program de licență la Design Academy Eindhoven, unde este și curatoarea platformei expoziționale GEO—DESIGN. La FABER, este curatoarea Design Signals din 2022. A prezentat lucrări în contexte internaționale precum Bienala de Arhitectură de la VenețiaVitra Design MuseumBienala de la IstanbulMAAT Lisabona și M+ Hong Kong.

Susținători Faber

FOR Reservations RO

Preţul de listă al folosirii acestui spaţiu este de 15 EUR/oră.

Newsletter

Înscriere la FABER newsletter

Please wait...

Multumesc!

Căutare

Caută în site printre articole și evenimente
FABER
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.