Share

by Diana Caducenco

Discuții panel - Celebrating Trouble - ChoreoCon

5 — 7 OCT

Discuții panel - Celebrating Trouble - ChoreoCon

Data începerii evenimentului

5 Octombrie, 2023
16:00

Data închiderii evenimentului

7 Octombrie, 2023
19:00

Locația evenimentului

Share

by Diana Caducenco

„Celebrating Trouble. Choreographic Convention” prezintă un program dedicat artelor performative și multidisciplinare. În perioada 4 – 8 octombrie, în Timișoara, se vor desfășura spectacole de dans și performance, expoziții și discuții de tip panel cu speakeri și performeri care activează pe scena culturală internațională. Celebrating Trouble-ChoreoCon este curatoriat și organizat de Asociația 4Culture, în colaborare cu DanceWeb.

Când cerul se prăbușește peste destinul nostru, mai putem celebra, dansa, cânta? Celebrating Trouble – ChoreoCon transformă teatrul într-o arenă pentru devenirea noastră umană ; este o invitație la reflecție, dialog și acțiune artistică.
Accesul la discuțiile panel este liber.

5 OCTOMBRIE

🟣 Formarea de opinii (publice)
Ora: 16:00
Durata: 3 ore (30 min. pauză)
Locație: FABER (Spl.Peneș Curcanul,nr. 4-5)
Desfășurător:
16:00 - 16:30 - Lecture Caspar Weimann (performer, profesor & mentor, Germania)
16:30 - 17:00 - Lecture Rok Vevar (istoric de dans & curator, Slovenia)
17:30 - 19:00 - Lectures: Radu Apostol (regizor de teatru și film, light designer, fondator Asociația Culturală Replika, România), Viorel Cojanu (actor, fondator & președinte al Asociației Culturale Replika, România) Rok Vevar (istoric de dans & curator, Slovenia), Caspar Weimann (performer, profesor & mentor, Germania), Stanislava Ovchinnikova ( artist interdisciplinar și curator, Ucraina&Germania). Moderatoare: Raluca Rădulescu (jurnalist cultural, România)
Despre: Accesul la informare și educație sunt condiții fundamentale pentru a participa la viața socială. Ce platforme de educație colectivă și de difuzare a informațiilor sunt accesibile și cărui public țintă se adresează fiecare? Ce demersuri de constituire a unor platforme alternative sau colaborări transdisciplinare și specifice diferitelor medii de comunicare există? Și cine sunt cei considerați îndreptați să ia parte la marile decizii sau dimpotrivă, lipsiți de autoritate și îndepărtați de contextul istoric? Nu în ultimul rând, se va discuta despre manipularea social-media, radicalizarea de dreapta și anti-feministă în mediul online și tacticile de manipulare pe platformele de socializare ce pot fi acțiuni germinative pentru radicalizarea țintită.

6 OCTOMBRIE

🟣 Teatrul ca spațiu public
Ora: 16:00
Durata: 3 ore ( 30 min. pauză)
Locație: FABER (Spl. Peneș Curcanul, nr. 4-5)
Desfășurător:
16:00 - 16:30 - Lecture: Florian Malzacher (dramaturg & curator, Germania)
16:30 - 17:00 - Lecture: Edit Kaldor (regizoare & dramaturgă, Ungaria/Olanda)
17:30 - 19:00 - Lectures: Claudia Bosse (coregrafă & regizoare, Austria), Edit Kaldor (regizoare & dramaturgă, Ungaria/Olanda), Florian Malzacher (dramaturg & curator, Germania), Arkadi Zaides (coregraf & performer, Franța). Moderatoare: Simone Willeit (Uferstudios Berlin)

Despre: Pot proiectele de teatru să propună un spațiu public care să faciliteze atât imaginarul radical, cât și utopiile pragmatice? Ce fel de proiecte pot inspira gândirea și acțiunea politică să depășească sfera artistică, reușind a extinde sfera de acțiune a teatrului, de a-i stimula mijloacele și posibilitățile și de a găsi căile prin care să se angreneze în problematica socială a timpului prezent? Acest demers e menit să interogheze structurile – sociale, politice și economice – care dau un anumit cadru existenței fiecăruia dintre noi.

7 OCTOMBRIE

🟣 Arta ca ca mijloc de supraviețuire
Ora: 13:00
Durata: 3 ore (30 min. pauză)
Locație: Centrul de Proiecte (Str. Vasile Alecsandri nr. 1)
Desfășurător:
Ora 13:00 - 13:30 - Lecture Mihaela Michailov
Ora 13:30 - 14:00 - Lecture Vladimir Us (artist & curator, Moldova)
Ora 14:30 - 16:00 - Mihaela Michailov (dramaturgă & critică de artă performativă,co-fondatoare Asociația Culturală Replika, România), Vladimir Us (artist & curator, Moldova), Enkidu Khaled (regizor de teatru & performer, Irak/ Belgia), artiști/artiste din rezidența „LifeBoat”: (H)anna Kyrychyshyn (Ucraina) și Rita Lira (Ucraina)

Despre: Ce importanță poate avea arta pentru devenirea noastră umană? Pentru un artist care trăiește într-o zonă afectată de crize, când fiecare zi poate aduce un pericol, întrebarea „ce sens are arta?” devine o invitație la acțiune. Atunci actul artistic nu este doar o alegere privilegiată, ci mai degrabă un instrument de supraviețuire. Natura efemeră a corpului și capacitatea umană de a-i facilita sau de a-i împiedica recuperarea, reflectă conflictul interior. O discuție despre mijloace artistice folosite pentru a întări inițiativele atât individuale cât și cele colective.


Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parte a proiectului de cooperare europeană Life Long Burning (LLB) - Futures Lost and Found (2023-2026), finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Susținători Faber

Copyright © FABER 2024. Toate drepturile rezervate
cartphone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram