Share

by Diana Caducenco

Spioni de ocazie - proiecție cu invitat special

4 MAI

Spioni de ocazie - proiecție cu invitat special

Data începerii evenimentului

4 Mai, 2022
19:00

Data închiderii evenimentului

4 Mai, 2022
22:00

Locația evenimentului

FABER, Timisoara

Share

by Diana Caducenco
Lansăm o nouă invitație la film, o proiecție specială a documentarului românesc “Spioni de ocazie” (2021), care spune povestea spionilor civili din cel de-al doilea Război Mondial.
Ne bucurăm să o avem alături pe regizoarea Oana Bujgoi Giurgiu, care va răspunde întrebărilor publicului într-o sesiune de Q&A, după vizionarea filmului.
Bazat pe fapte și mărturii reale, filmul recreează povestea unor acțiuni de spionaj neobișnuite, care au marcat definitiv desfășurarea Celui de-al Doilea Război Mondial: recrutarea unor tineri sioniști din Palestina, trimiși înapoi în țările lor de origine din Europa de Est, inclusiv în România, pentru a obține informații despre germani. Aceștia sunt spionii de ocazie. Documentarul a avut premiera la TIFF 2021 și a obținut Mențiunea Specială a Juriului în cadrul Competiției Românești la Astra Film Festival Sibiu 2021.
În primăvara anului 1944, soarta multor piloți aliați, îndeosebi americani, căzuți în Europa de Est era necunoscută. Nu se știa dacă au fost executați sau dacă au fost luați prizonieri. Pentru a da de urma prizonierilor și a organiza o potențială evadare era nevoie de o forță operațională în teren, de care British Intelligence nu dispunea. Biroul MI9 din Cairo a venit însă cu o propunere surprinzătoare - găsirea unor agenți în rândul tinerilor sioniști care emigraseră din aceste țări în Palestina, înainte de război. Mulți tineri își doreau să se reîntoarcă în țările lor de origine și să lupte împotriva germanilor, însă Palestina se afla sub administrare Britanică și acest lucru nu era posibil decât dacă ar fi fost acceptați în armata Britanică. Mossad, care se ocupa de extragerea evreilor din Europa, s-a ocupat de recrutarea lor, dându-le sarcini suplimentare. Spionii de ocazie s-au trezit prinși între război, politică și viața personală.
„Spioni de ocazie” a făcut parte din selecția Festivalului Cine Fest Miskolc (Ungaria) 2021 și a New Jersey Jewish Film Festival 2022.
Proiecția face parte din seria de 9 proiecții warm-up dinaintea celei de-a 9-a ediții a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 14-17 iulie la Timișoara, fiind cofondat de Asociațiile Pelicula Culturală și Marele Ecran.
Biletele pot fi achiziționate online de pe www.iabilet.ro și fizic, la barul AMBASADA din cadrul FABER, iar prețul unui bilet este de 15 lei.
Spioni de ocazie este produs de LIBRA Film și distribuit de Transilvania Film.

Susținători Faber

Copyright © FABER 2024. Toate drepturile rezervate
cartphone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram