Share

by Diana Caducenco

Uncensored Act lecture: Emese Kurti On Katalin Ladiks Archive

15 SEP

Uncensored Act lecture: Emese Kurti On Katalin Ladiks Archive

Data începerii evenimentului

15 Septembrie, 2021
19:00

Data închiderii evenimentului

15 Septembrie, 2021
20:30

Locația evenimentului

FABER, Timisoara

Share

by Diana Caducenco

UNCENSORED ACT
Program de prezentări și conferințe

EMESE KÜRTI: Non-conformismul cercetării. În arhiva artistei KATALIN LADIK
miercuri, 15 septembrie 2021, 19:00
FABER, str. Peneș Curcanul 4-5, Timișoara
acces liber, eveniment în limba engleză

Institutul Prezentului (IP) deschide seria de prezentări și conferințe din cadrul programului „Uncensored Act” din Timișoara. Evenimentele din 2021 încep o serie dedicată provocărilor și condițiilor speciale de cercetare a arhivelor artistice și a celor instituționalizate, practicilor existente și nevoilor de structurare și digitalizare pentru ca acestea să devină disponibile unor cercetări mai largi. Centrate pe o serie de aspecte dedicate canoanelor istorice ale artei și producției artistice, modului în care se desfășoară transferul, recepția și circulația conținuturilor, materialelor și ideilor într-un context cultural sau într-o realitate geopolitică dată, conferințele urmăresc să deschidă o dezbatere despre viața de apoi a istoriilor și rolul asumat de artist în remodelarea înțelegerii noastre cu privire la un viitor posibil.

Non-conformismul cercetării. În arhiva artistei Katalin Ladik
În decada post-2010, ierarhia și dinamica anterioară a instituțiilor culturale din Ungaria au fost reconfigurate, fapt care a avut deopotrivă un impact negativ asupra condițiilor și posibilităților de derulare a procesului de cercetare. În paralel, alături de instituțiile statului o serie de actori din piața de artă a apărut pentru a modela discursurile neglijate de muzee, ca răspuns la cererile pieței de artă globale și ale sistemului muzeal. Instituționalizarea și canonizarea neo-avangardei au fost determinate, în mare măsură, de ambiția sectorului privat, acesta fiind și modul în care mulți artiști maghiari au reușit să pătrundă în colecțiile celor mai mari muzee din lume.

KATALIN LADIK, poetă și performer de origine maghiară, născută la Novi Sad, în Voivodina (Serbia) și stabilită la Budapesta din 1992, a fost redescoperită în Ungaria și la nivel internațional în interiorul acestui cadru instituțional reconfigurat. Prezentarea este dedicată procesului prin care materiale din arhiva unui artist est-european au devenit, în cele din urmă, parte a unor instituții globale, pe fondul unui context atipic reprezentat de un context de cercetare privat. Păstrate inițial la domiciliul personal, lucrările și documentele artistei, care au supraviețuit multor vicisitudini, au devenit parte integrantă din narațiunea istorică a artei pe ruta academică tradițională a cercetării și prelucrării, dar și în instituția alternativă a sferei comerciale. Ambivalențele, dilemele, avantajele și dezavantajele unui context specific, dorința de independență intelectuală în trecut și în prezent, intersecția de limbi, culturi și mijloace de comunicare, sînt toate inerente lucrului cu arhiva artistei Katalin Ladik.

EMESE KÜRTI este istoric de artă și cercetător, director al Artpool Art Research Center și director adjunct de cercetare la Institutul Central European de Cercetare în domeniul Istoriei Artei (KEMKI), ambele parte a Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta. Anterior a fost lector la Universitatea de Arte Vizuale și la Central European University, cercetător la Muzeul Ludwig – Muzeul de Artă Contemporană și director al unui structuri independente de cercetare, acb Researh Lab. Este membră a secției maghiare a AICA și a rețelei internaționale de cercetare NEP4Dissent. Este interesată de practicile artistice ale neo-avangardei în Ungaria, Europa de Est și fosta Iugoslavie: fluxus, action art, poezie experimentală, performance, problematica minorităților și cea feministă. Deține un doctorat în Film, Teorie Media și Culturală la Universitatea ELTE din Budapesta, cu o teză care a fost publicată de editura L’Harmattan în 2018. În ultimii ani și-a îndreptat atenția spre colaborările artistice transregionale dintre Ungaria și Iugoslavia („Screaming Hole. Poetry”, „Sound and Action as Intermedia Practice in the Work of Katalin Ladik”, 2017), precum și spre autoarhivarea și instituționalizarea neo-avangardei.

Între proiectele sale recente se află: „Poetry and Performance. The Eastern European Perspective” (curatoriat împreună cu Tomás Glanc și Sabine Hänsgen, Muzeul Kassák, Budapesta, 2021); „What Will Be Already Exists: Temporalities of Cold War Archives in East-Central Europe and Beyond” (împreună cu Zsuzsa László, Transcript Verlag, proiect ce se va materializa în 2021).
___
Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative creată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban. Centrat pe artiști și istoriile lor personale, pe experiențe determinate temporal și forme de (auto)arhivare, Institutul examinează diverse practici și situații din trecutul recent pînă în prezent din perspectivă transnațională și transculturală.
Programul „Uncensored Act” este inițiat și condus artistic de Ștefania Ferchedău.
Proiect dezvoltat de Institutul Prezentului în cadrul Programului Cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii.
Programul de conferințe „Uncensored Act” la Timișoara în 2021 de este parte a proiectului „Parkour digital de lucrări vizuale și performative”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: FABER, Art Encounters, Fundația TRIADE
Photo: Katalin Ladik, “Poemim,” 1978, fotografie de cercetare de Emese Kürti. Seria Poemim este parte din colecția MoMA.
Vizual: Sebastian Pren
___
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

Notă: Evenimentul este organizat ţinînd cont de regulile sanitare în vigoare la data derulării sale.
Contact: ip@institutulprezentului.ro, www.institutulprezentului.ro

Susținători Faber

Copyright © FABER 2024. Toate drepturile rezervate
cartphone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram