Share

by Diana Caducenco

We Are 17: Creation, Photography and Young Voices (lansare proiect și proiecție)

9 IAN

We Are 17: Creation, Photography and Young Voices (lansare proiect și proiecție)

Data începerii evenimentului

9 Ianuarie, 2024
17:00

Data închiderii evenimentului

9 Ianuarie, 2024
19:00

Locația evenimentului

Sala multifuncțională

Share

by Diana Caducenco

𝐀𝐯𝐞𝐦 𝟏𝟕 𝐚𝐧𝐢: Creație, Fotografie și Voci Tinere (lansarea proiectului și proiecție film)

În 1955, Johan Van der Keuken (Amsterdam, 1938-2001) a publicat prima sa carte, Wij Zijn 17 (Avem 17 ani). Multe decenii mai târziu, odată ce devenise un regizor și fotograf renumit, și a participat la programe ale unor instituții culturale europene de prestigiu cu expoziții retrospective, printre altele, la Centre Pompidou, The Eye, Jeu de Paume și Maison Européenne de la Photographie (care a inclus o mare parte din opera sa), el a mărturisit:

„A fost bunicul meu cel care m-a introdus în fotografie. Undeva între vârstele de 12 și 17 ani, experimentând cu orice material era disponibil, am devenit fotograf. În 1955, am publicat prima mea carte de fotografii intitulată Avem 17 ani, un portret format din 30 de imagini ale grupului meu de prieteni din liceu din Amsterdam”.

Acum, aproape șapte decenii de la publicarea Avem 17 ani, cartea sa a inspirat Asociația Culturală Contrasens să lanseze „Avem 17 ani (secolul XXI)”, un proiect colaborativ de creație culturală și diseminare care aduce împreună fotografi, producători și mediatori culturali, tineri și bătrâni, de la un capăt la celălalt al Europei: Barcelona, Timișoara și Vilnius.

Asociația invită profesorii, fotografii și mediatorii culturali să li se alăture la lansarea proiectului Avem 17 ani (secolul XXI). Împreună cu partenerii din Barcelona - A Bao A Qu - și Vilnius - Meno Avilys - vor explora semnificația narațiunilor tinere în arta și fotografia contemporană și vor prezenta munca și moștenirea culturală lăsată de fotograful Johan van der Keuken.

Evenimentul se va concentra asupra vocilor tinere și participării active a acestora în proiecte culturale și fotografice. Fotografii - Lorena Dumitrașcu (RO), Mònica Roselló (ES) și Aistė Žegulytė (LT) - își vor împărtăși experiențele în practici prin care tinerii pot să se exprime autentic și să contribuie semnificativ la peisajul cultural.

Partea a doua a evenimentului va fi dedicată artistului Johan Van der Keuken (NL). Departe de a fi un tânăr lipsit de griji sau nepăsător, Van der Keuken a devenit unul dintre cei mai mari regizori de documentare din secolul al XX-lea: un mare portretist (Beppie, 1965; Hermann Slobbe, 1966) care a avut întotdeauna o perspectivă angajată politic și care a fost capabil să valorizeze diversitatea și bogăția culturală a Europei și a lumii.

Evenimentul se va încheia cu proiecția filmului documentar:

Beppie (1965, NL)
Johan van der Keuken.
37 min.

Înainte de a aborda teme mai politice și de critică socială în anii 1960, Johan van der Keuken a realizat mai multe portrete intime pe peliculă de film de 16 mm. Printre acestea se numără portretul dezarmant al copilei de pe străzile Amsterdamului, Beppie.

Beppie este o fată de zece ani din Amsterdam, care locuia lângă Johan van der Keuken. O vedem pe Beppie jucându-se pe stradă, în clasă la școală, mâncând chipsuri la piața Albert Cuyp, urmărind sosirea lui Moș Crăciun și la o sărbătoare de Crăciun a Armatei Salvării. Pe parcurs, Beppie își dezvăluie viziunea despre dragoste, viață și moarte. Beppie ne vorbește despre familia sa (opt surori) și aventurile ei. Ea reprezintă viața și preocupările zilnice ale unui tânăr din Amsterdam obișnuit, dintr-un mediu mai puțin înstărit.

În același timp, Beppie este o fată dezarmantă și veselă, care refuză să fie intimidată de o existență precară. Johan van der Keuken transmite aceasta într-un mod convingător, folosind o abordare liberă și observațională a filmării.

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝟏𝟕:𝟎𝟎-𝟏𝟗:𝟎𝟎
I.
Introducere Avem 17 ani
Voci tinere și participare activă - schimb de experiențe
II.
Prezentarea operei lui Johan van der Keuken
Proiecție Beppie (1965, NL)

*𝐸𝑣𝑒𝑛𝑖𝑚𝑒𝑛𝑡𝑢𝑙 𝑣𝑎 𝑎𝑣𝑒𝑎 𝑙𝑜𝑐 𝑖̂𝑛 𝑙𝑖𝑚𝑏𝑎 𝑒𝑛𝑔𝑙𝑒𝑧𝑎̆

Susținători Faber

Copyright © FABER 2024. Toate drepturile rezervate
cartphone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram