PROGRAMUL DE DESIGN 2024

În 2023, FABER a dezvoltat, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, Bright Cityscapes - un proiect multidisciplinar în cadrul programului Timișoara 2023, Capitală Europeană a Culturii, unul interesat să observe, să răspundă și să acționeze în legătură cu problemele contemporane din Timișoara și din disciplina designului. Concentrându-se asupra contextului specific din Timișoara, Bright Cityscapes a explorat relația complexă a designului cu provocările contemporane și progresele tehnologice prin perspectivele gânditorilor internaționali, designerilor, sociologilor, mediului academic, instituțiilor și companiilor, într-o serie de expoziții, conferințe, ateliere și alte evenimente.

Rezultatele au fost prezentate în expoziția culminantă a Bright Cityscapes, Semnalizatoare — Designul nu este un Panou de Bord, care a analizat îndeaproape industria automotive, unul dintre motoarele economice ale Timișoarei. Programul a încurajat conexiunile între diferite abordări, locuri și persoane, servind drept punte pentru umplerea golurilor și generarea unei aprecieri mai profunde a interconectivității din Timișoara și a designului. Au fost utilizate diferite medii, formate de storytelling și limbaje de design pentru a explora atât narațiunile ascunse, cât și resursele neexploatate din Timișoara, precum și modul în care designul se poate intersecta și poate chestiona subiecte legate de industrie și de multiplele sale provocări contemporane.

Suntem entuziasmați să anunțăm că și în 2024, FABER continuă programul de design și lansează un apel deschis pentru designeri să se alăture unei noi explorări și producții de proiecte bazate pe design. După industria automotive, cea mai vizibilă industrie a zonei Timișoarei, anul acesta investigația se concentrează asupra unei industrii a cărei poveste este nu doar despre automatizare, externalizare și rețele, ci și despre reziliență și invizibilități: industria textilă.

Secrete întrețesute

Următoarea expoziție din cadrul Programului de Design FABER, "Secrete întrețesute", examinează intersecția dintre industria textilă și rolul pe care industria textilă din Timișoara l-a avut, îl are și l-ar putea avea. Ca parte a patrimoniului industrial al orașului, industria textilă s-a transformat sau este conectată la alte sectoare industriale din regiune, cum ar fi industria automotive, agricultura, arhitectura, industria chimică, construcțiile, medicina sau industria modei în general. Când este prezentă, industria textilă este bine conectată la lanțurile de aprovizionare mai mari, care, la fel ca și alte industrii din zonă, leagă Timișoara de mari piețe europene și globale. Moștenirea sa este vizibilă nu numai în infrastructura construită a orașului, ci și în arhivele companiilor, artefactele comercializate, cunoștințele muncitorilor, provocările de mediu și afacerile care încă activează în oraș sau în proximitatea sa geografică.

Dorim să observăm textilele - care în mod uzual sunt recunoscute ca materialul cel mai în contact cu pielea noastră - ca o interconexiune a industriei, ca mărturii ale proceselor tehnologice, ca artefacte și deșeuri. Suntem interesați de textile ca rezultat al tehnicilor sofisticate de țesut, transformări de resurse, inteligență mecanică, procese de inginerie, cunoștințe umane, memorie colectivă și provocări de mediu. Ca indicator al interdependenței de-a lungul unui secol între diferite industrii, industria textilă reprezintă un teren relevant în care să reflectăm asupra ingineriei, lanțurilor globale de aprovizionare și relației dintre designul industrial și mediile noastre industriale, sociale și naturale.

Apel deschis

Prin acest apel, invităm designeri tineri și profesioniști cu diferite interese, abilități și viziuni asupra designului contemporan să aplice individual sau colectiv. Invităm creatori, designeri textili, designeri de informații, programatori, designeri sociali, arhitecți, designeri multimedia, designeri industriali, designeri critici, designeri grafici, designeri bio, designeri de modă sau din alte domenii ale practicii de design care doresc să se implice în industria textilă.

Invităm designerii interesați să aplice cu o temă de interes și o propunere de abordare legată de tema industriei textile. Apelul deschis oferă un cadru, un onorariu și o platformă prin care designerii să dezvolte noi lucrări de design. Este o oportunitate pentru designeri să-și aplice abilitățile și viziunea într-un proces bazat pe cercetare, care va duce la prezentarea lucrării în expoziție și la dezvoltarea proiectului lor într-un context real, implicând o serie de colaborări începând de la cea cu curatoarea și echipa de expoziție/cercetare FABER.

Aplicanții vor fi notificați prin e-mail în termen de o săptămână de la închiderea apelului. Un grup de aplicanți selectați va fi chemat pentru un interviu. După runda de interviuri, patru candidați finali vor fi selectați. Candidații selectați vor petrece cinci luni (mai — septembrie) dezvoltându-și tema de interes și propunerea de abordare într-un proiect de design bazat pe cercetare legat de industria textilă în contextul domeniului de design. Selecția de candidați va fi efectuată de către Martina Muzi, curatoarea programului de design FABER.

Rezultatele cercetării și lucrările finale vor fi prezentate publicului ca parte a expoziției „Secrete întrețesute” la FABER în septembrie 2024.

Vă rugăm să trimiteți aplicația până pe 25 mai la adresa design@faber.ro

Instrucțiuni pentru tema de interes și propunerea de abordare

Curatorul va selecta propunerile de temă de interes și de abordare care demonstrează o viziune critică și o înțelegere aprofundată a industriei textile drept o componentă materială, economică, de mediu, politică și estetică profund ancorată în rețelele globale de design, industrie, infrastructură și consum. Plecând din Timișoara, traversând orașul sau sau încheindu-se în Timișoara, tema și propunerea de abordare ar trebui să fie legate de fabricarea textilelor sau de industrie în ansamblu.

Scopul expoziției „Secrete întrețesute” este de a prezenta o cercetare diversă a designerilor în lumea industriei textile în legătură cu ecosistemul industrial al Timișoarei și rețelele sale internaționale. Propunerile de interes tematic și de abordare ar trebui să fie deschise pentru a lua în considerare, pe durata proiectului, agenți, locuri, persoane, practici, tehnici și mijloace de design care să le permită să se conecteze cu întrebările legate de designul textil.

Propunerile ar trebui să fie:

  • Bazate pe un anumit subiect de interes din industria textilă, cu focus pe un caz real și punând în evidență întrebări, pasiuni sau urgențe de investigare;
  • Formulate în jurul unei abordări clare de design pentru cercetare și experimentare, luând în considerare o metodologie multidisciplinară de cercetare și o varietate de abordări de design, instrumente, tehnici, mijloace și materiale;
  • Inspirate de o varietate de agenți și sisteme, inclusiv fabrici, muncitori, mașinării, artefacte, tehnologii, infrastructuri, piețe, centre sau locuri relevante pentru industria textilă;
  • Curioase, inventive și deschise la experimente la intersecția dintre design, industria textilă contemporană și cercetare;
  • O conexiune strânsă sau îndepărtată cu Timișoara este binevenită, dar nu obligatorie în faza de aplicare. Candidatul poate dezvolta conexiunea cu Timișoara în timpul fazei de dezvoltare a proiectului.

Instrucțiuni de aplicare

Vă invităm să trimiteți aplicația în engleză, sub forma unui singur fișier PDF de 10 pagini, cu dimensiunea maximă de 10MB.

Vă rugăm să denumiți fișierul PDF în formatul prenume_nume.pdf și să îl trimiteți prin email la design@faber.ro, având ca subiect al emailului: Woven Secrets application prenume_nume.

Pagina 1: Numele aplicantului/aplicanților, locație, biografie (maxim 200 de cuvinte), link către site-ul web sau portofoliul online și o scrisoare de motivație în care să explicați care este munca actuală, de ce participarea este relevantă pentru voi, cum se leagă de practicile curente (maxim 400 de cuvinte).

Paginile 2–3: Tematica investigației cu un interes specific de design legat de industria textilă (maxim 400 de cuvinte) și maxim 5 imagini. Tema de interes ar trebui să fie susținută de știri, artefacte, tehnici, tehnologii, locuri, persoane, practici, fenomene, producții, comerț, media sau altele care fundamentează interesul în realitatea industriei textile. Vă rugăm să includeți surse relevante, citate, hărți și documentație atunci când este necesar.

Paginile 4–5: Abordarea pentru cercetare și experimentare în design (maxim 400 de cuvinte), indicând în primul rând instrumentele sau metodele relevante de cercetare prin care interesul ar putea fi explorat și, în al doilea rând, abordarea de design inclusiv instrumente, tehnici, media și materiale relevante pentru practica voastră și acest proiect. De asemenea, indicați disponibilitatea de timp pentru dezvoltarea acestui proiect, având în vedere călătoriile și domeniile de cercetare, pregătirea expoziției între lunile mai - septembrie (etapa de producție) și septembrie - noiembrie (etapa de deschidere a expoziției).

Paginile 6–9: Includeți o selecție de lucrări cu imagini, legende și date care ajută la descoperirea lucrărilor anterioare în legătură cu cercetarea și abordarea de design. Vă rugăm să adăugați link-uri către site-uri web externe, dacă este necesar.

Pagina 10: CV personal sau profesional de o pagină.