Share

by Diana Caducenco

NOMAD Black Sea Arts Festival în Timișoara - Expoziție de artă contemporană ucraineană

16 IUN — 12 IUL

NOMAD Black Sea Arts Festival în Timișoara - Expoziție de artă contemporană ucraineană

Data începerii evenimentului

16 Iunie, 2023
18:00

Data închiderii evenimentului

12 Iulie, 2023
20:00

Locația evenimentului

Share

by Diana Caducenco

În cadrul NOMAD Black Sea Arts Festival în Timișoara, FABER va găzdui, în perioada 16 iunie - 12 iulie, o expoziție de artă contemporană ucraineană. În data de 16 iunie, începând cu ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției.

Expoziția principală aduce lucrări ale artiștilor ucraineni Alexander Krolikowski, Lena Pogrebnaya, Vladimir și Tetiana Bakhtov, Lucy Nychai, Olexandra Pavlovska, Svitla Volka, Dmytro Dokunov, Pavlo Shpylovyi și Serhii Diadko / Gidravlik.

În data de 17 iunie, de la ora 21.00, după o discuție cu câțiva dintre artiștii care fac parte din proiect: Lilia Liutko, Svitla Volka, Lucy Nychai și Olexandra Pavlovska, participanții vor crea un spectacol de foc, propus de Vladimir și Tetiana Bakhtov, denumit Incendiu.

Spațiul informațional modern este plin de narațiuni care răspândesc ură, modelează comportamentul agresiv, țin oamenii într-un stres constant și pun la îndoială valorile europene și universale. Viața umană și libertatea de exprimare trebuie să fie întotdeauna pe primul loc.

Artiștii înșiși sunt ghizi și mediatori. Ei simt schimbările mai acut, le transformă în opere de artă și transmit mesajele lor publicului larg. Artiștii ucraineni se află încă de anul trecut în epicentrul evenimentelor. Și, datorită atenției globale concentrate asupra războiului din Ucraina, vocea artiștilor ucraineni sună mai tare ca niciodată. De aceea, în cadrului acestui proiect, participă artiști ucraineni recunoscuți cu care echipa Black Sea Arts Festival a colaborat deja în trecut (Lilia Lyutko, Alexander Krolikowski și Lena Pogrebnaya), dar și artiști care au participat în trecut la proiecte internaționale în Armenia, Georgia, Turcia, România și Grecia (Volodymyr și Tetiana Bakhtov, Lucy Nychai, Oleksandra Pavlovska, Svitla Volka, Dmytro Dokunov, Pavel Shpylovoi, Serhiy Dyadko/Gidravlik).

În programul ce se desfașoară în paralel vor fi prezentate și lucrări ale fotografilor români și caricaturi de presă internațională, care privesc înapoi la războiul din Ucraina, extrase din cartea „Fichez nous la paix”! (Lasă-ne în pace!) publicat de Gallimard. Printre aceștia se numără Bogdan Dincă, Mircea Reștea și Petruț Călinescu, care au documentat primul val de refugiați ucraineni, și ONG-ul Cartooning for peace, care a colectat caricaturi de presă, oferă o oportunitate de a privi ucrainenii și Ucraina din exterior.

Proiectul este implementat cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation, în cooperare cu ONG-urile ucrainene Congress of Culture Activists și FAINA UA, reprezentanți ai British Council și Institutul Francez.

Pe toată durata expoziției, vor avea loc întâlniri și activități de mediere, de aceea te invităm să urmărești pagina Black Sea Arts Festival on I no trash pentru mai multe informații.

Susținători Faber

Copyright © FABER 2024. Toate drepturile rezervate
cartphone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram