Anul acesta, am pornit într-o aventură, care nu știam unde ne va duce, cu simplul gând de a inspira spre un viitor mai bun, iar susținerea comunității, susținerea voastră ne-a demonstrat că împreună suntem o forță de neoprit. Dar să o luăm de la început.

În luna mai a acestui an, am aflat de un program european extraordinar lansat destul de recent și anume New European Bauhaus. Programul vine ca o inițiativă creativă și interdisciplinară, care își propune să creeze un spațiu de întâlnire pentru conceperea unor noi moduri de viață în care se întrepătrund arta, cultura, incluziunea socială, știința și tehnologia. Valori precum incluziune, sustenabilitate și durabilitate ne sunt foarte aproape de suflet, de aceea ne-am dorit să susținem acest program și să ne implicăm pe cât este posibil în proiectele dezvoltate.

Astfel, nu este de mirare că atunci când s-a lansat apelul deschis pentru New European Bauhaus Awards, am fost dornici să ne înscriem. Una dintre misiunile FABER este să creăm comunități durabile pentru un viitor mai bun atât pe plan local, național, cât și internațional. Premiile New European Bauhaus recunosc varietatea de bune practici și inovații din întreaga Europă și încearcă să susțină financiar, dar nu numai, inițiative îndrăznețe, care se luptă pentru schimbare.

În momentul în care ne-am înscris, preselecția proiectelor câștigătoare urma să fie desfășurată printr-o sesiune de votare publică, iar aici ne-am pus toată încrederea în comunitatea pe care am construit-o în jurul FABER. Proiectul FABER - The Capacity Building a participat în categoria Buildings renovated in the spirit of circularity, iar proiectul Ambasada - building a community - în categoria Reinvented places to meet and share. Mulțumită susținerii voastre, am reușit să trecem de preselecție și să ne poziționăm printre cele 60 de proiecte finaliste (din peste 2000 din toată Europa). A fost o noutate deosebită pentru noi și a reprezentat un semn că suntem pe drumul cel bun și facem pașii corecți spre un mod de viață și de co-creare mai sustenabil.

Ceremonia de decernare a Premiilor New European Bauhaus a avut loc în data de 16 septembrie, la Bruxelles, la Ateliers des Tanneurs, iar atmosfera din cadrul evenimentului și prezența reprezentanților tuturor proiectelor finaliste la un loc ne-a adus o rază de speranță și ne-a inspirat să lucrăm în continuare pentru același scop comun. Chiar dacă nu am intrat în lista celor 20 de câștigători, suntem recunoscători că facem parte din acest program alături de alte zeci de proiecte orientate spre inovație și dezvoltarea comunităților. Pentru noi, acest proiect înseamnă abia începutul și ne îndeamnă să sprijinim în continuare eforturile locale, regionale și naționale de a construi împreună.